Dyra våre

Sau

Sauen vår går fritt ut og inn av fjøset i vinterhalvåret og vi strør opp med tørr og deilig halm til de inne. De liker å ligge ute og ta inn sola på dagen for så inn og sove til natten. I april begynner lammingen, også kjent som «vårens vakreste eventyr». Det er en spennende, intens og slitsom tid. Den er også vakker og herlig med alle de små lammene som gjør sin ankomst til livet. I mai etter lamming slipper vi de ut på enga her hjemme på gården, før de blir skysset opp til vakre Totenåsen for å beite der frem til høsten. Her finner de lyng, gress, bark og andre vekster. Vi har blant annet rasen Gammel norsk Spælsau og de får vakker ull i forskjellige farger og sammensetninger.

Gris

Grisene går ute året rundt på Rødningsby Vestre. De bor i hytter tilpasset gris, hvor de får pause fra sola på sommeren og varme på vinteren. Da strør vi opp med halm som er lunt og godt å ligge i. Hyttene er flyttbare så det er enkelt å bytte på hvor de skal være når marka trenger hvile. Det er også viktig å rullere på beitene med tanke på snyltere og parasitter.

Vi er så heldig å ha tre dammer på gården som grisene kan benytte seg av. Da får de kjølt seg ned på varme sommerdager. De elsker å rulle seg i søla og å ligge i vannkanten og slappe av. Siden grisen ikke svetter er den helt avhengig av søle og vann for å kjøle seg ned. Søla beskytter dem også mot sola.

Griser elsker å borre seg ned i jorda og spiser den gjerne også, de er også glad i røtter og gress. De får et mye mer variert kosthold når de går ute på beiter eller i skogen.

Vi ser så inderlig godt at de trives med å være ute, de er så rolige og fortrolige. De kommer løpende når vi kommer på besøk. Da vil de gjerne ha kos og kløing av kjærlige hender. Så sant de ikke ligger og sover, de er jo litt bedagelige.

Vi har egne purker på gården, de får omtrent to kull hver i året. Smågrisen på gården er av rasen Noroc, som er det samme som Edelgris. Edelgris går for å være det beste kjøttet på markedet. Noroc er en robust, livskraftig og sunn gris. Mordyrene, altså purkene på gården, er blanding av Norsk landssvin og Yorkshire, de er dyktige mødre som passer godt på ungene sine. Disse har vi hittil krysset med Duroc som gjør kjøttet mer smakfullt og saftig på grunn av fettmarmoreringen.