Gården

Rødningsby Vestre

I hellingen opp mot Totenåsen ligger Rødningsby Vestre, en gård som besteforeldrene til Markus kjøpte på 70-tallet og bygde opp stein for stein – bokstavelig talt. Det var mye stein her og hovedsakelig skog, som etter mye jobb med store maskiner ble til fine jorder som vi nå kan høste av. Hvilken gave!

På den tiden holdt de på med gris og hest på gården. I 1994 ble det stopp på husdyrhold, men hest har det alltid vært her.

Om oss

Vi kjøpte gården sommeren i 2019 og Markus begynte umiddelbart etter overtakelse med restaurering og riving i huset. Han er jo ganske ivrig og ambisiøs når han først setter i gang. Jeg var høygravid med Mia og hjalp til så godt det lot seg gjøre. Det skulle gå nesten ett år før vi kunne flytte inn. Det gjorde vi likeså godt 16. mai, vi manglet jo bare benkeplaten så var huset så å si ferdig innvendig. Vi fikk en liten feiring av 17. mai likevel og benkeplata var på plass samme dag. Da kunne resten bare begynne!

Vi ryddet og vasket ned stallen og det gamle fjøset, og syntes det var litt stusselig at det ikke var noen dyr som bodde der. Etter litt tenking bestemte vi oss for å begynne så smått med 20 sau av gammel norsk spæl. De kommer jo i så flotte farger og horn. Da vinteren var på hell tenkte vi at vi kunne prøve oss med noen gris også. Purkene Pernille og Petra var de første vi fikk til gården, de var drektige og det var utrolig spennende da de første grisungene kom.

Gården er stadig i utvikling, og det samme er vi. Vi lærer noe nytt hver eneste dag og driften utvikler seg i takt med erfaringene vi får om hva som fungerer og ikke fungerer. Det er jo noe av greia og det som gjør det spennende å drive en økologisk gårdsdrift.

Etikk

Vi setter dyrevelferd høyt og det er viktig for oss at dyrene skal ha det best mulig mens de er hos oss. Vi ønsker derfor at de skal ha det beste fra to verdener, det vil si at vi må prøve å gjøre det så naturlig som mulig ved at vi strekker oss mot hvordan sauen og grisen ville hatt det ute i naturen. Og de skal ha fordelen at vi faktisk kan passe på de i den tiden de bor hos oss.

Hvorfor velge økologisk?

Økologisk gårdsdrift er ingen snarvei, men vi valgte den for å ta vare på jorda for fremtiden og for å få et sunnest og best mulig kjøtt av dyra. Dessuten er vi opptatt av at dyrevelferden skal ivaretas oppi det hele og at dyrene skal kunne bevege seg, trives og kunne bestemme over egen hverdag. Økologisk gårdsdrift kommer også i mange variasjoner og vi har valgt å løse det på en måte vi mener passer til gården vi har og vil tilpasse det etter hvert som vi lærer av hva dyrene trives med. Ikke minst hva som fungerer gjennom de fire årstidene vi har.

Her er noen fun facts om økologisk jordbruk, om du vil lese mer kan du sjekke det ut her og her.

  • Det legges til rette for dyras behov fra naturens side. De har krav til uteplass og større plass innendørs enn i konvensjonell drift.
  • Dyra spiser økologisk fòr dyrket på økologiske jorder. Maten dyra får vil kunne merkes i smaken på kjøttet og da er det en fordel at de får sunn økologisk og variert mat å spise.
  • Du kan også ha en trygghet i at dyrevelferden er god da kravene tilrettelegger for det. Det er også en årlig revisjon av driften på gården.
  • Den økologiske maten er sunnere for oss og har ofte høyere innhold av antioksidanter og sunne fettsyrer.
  • Du spiser mat som ikke har vært i kontakt med kjemisk-syntetiske sprøytemidler og andre tilsetningsstoffer som blir brukt i produksjon av vanlig mat.
  • Økologisk drift av gården tar vare på mangfold og jorda like mye som planten vi høster. Vi ønsker å bevare jordlivet som mikroorganismer og mark for en god jordkvalitet.
  • Økologi tar også vare på biene våre, de er vi avhengige av for 1/3 av maten vi produserer, og de får et fristed på økologiske områder uten sprøytemidler.

Denne nettsiden benytter cookies for å sikre deg en bra brukeropplevelse når du besøker nettsiden.